vertellen

Je kunt van mij mythes en oude volksverhalen horen uit verschillende tradities. De verhalen die ik het liefste vertel, komen bijvoorbeeld uit het hoge noorden of uit het oosten. Ze nemen je mee naar diepe wouden, uitgestrekte toendra’s, bergen en moerassen. Naar zee. Soms zijn er kastelen, of is er een hele wereld onder de grond. Vaak komen er dieren in voor. Ik leerde verhalen vertellen aan de voeten van mijn vertellende oma, op mijn reizen door Afrika en Amerika en onder een sinaasappelboom in de bergen van Kreta.

Oude volksverhalen en mythes zitten vol met wijsheid, onderzoek en avontuur. Meestal weten we niet wanneer of waar ze voor het eerst verteld werden, of op welke manier. Sommige zijn honderden jaren oud, vaak nog veel ouder, en hebben allerlei omzwervingen gemaakt. Ze zijn door veel verschillende mensen verteld en gehoord. Hierdoor zitten ze vol met beelden die ons kunnen raken. Ze maken vergeten aspecten van onszelf in ons wakker. Vaak gaat het om dingen waar we in alle bezigheid van het dagelijks leven niet zomaar aan toe komen. Ze helpen ons om op onze instincten te gaan vertrouwen. Onze relatie met de natuur opnieuw vorm te geven. In verhalen kunnen verschillende waarheden naast elkaar bestaan. En intussen, want zo gaat dat met levende verhalen, veranderen ze mee met de tijd.

Elke keer dat een verhaal verteld wordt, is het weer een beetje anders. En het mooie is: iedereen luistert op zijn eigen manier en hoort weer andere dingen. Als we naar een verhaal luisteren, hoeven we geen raadsels op te lossen. We hoeven niks te begrijpen. Allerlei soorten reacties krijgen ruimte: soms vind je het mooi, dan weer raak je hevig geïrriteerd… Wat gebeurt er als je een verhaal op je laat inwerken?

Ik vertel verhalen bijvoorbeeld wanneer ik op reis ben, op scholen, conferenties, retraites of bij het vuur… maar ook gewoon als ik thuis ben. Ik kan langskomen tijdens een vergadering, een weekend met vrienden of een intervisie met therapeuten… Ik vertel aan groepen en aan individuen. Ik vertel in verschillende talen en pas mijn manier van vertellen aan de luisteraars aan.

Ben je benieuwd om meer te weten? Of wil je een verhaal (laten) horen? Neem gerust contact met me op.

Ook als je zelf wilt leren om verhalen te vertellen, kan ik je op weg helpen.

Klik hier voor enkele praktische zaken zoals tarieven.

“The art of storytelling is a radical way to awaken and redistribute the conscious imagination of the human animal and their kinship with the wild other.”

Leon Cossar