over Leonie

Ik ben verhalenverteller, kunstenaar en antropoloog. In mijn werk komen liefde voor mens en natuur en mythologie samen. Door mijn nieuwsgierigheid te volgen maak ik allerlei omzwervingen. In de jaren ’90 verbleef ik verschillende keren in landen in Afrika (Tanzania, Kameroen, Mali), onder meer vanwege onderzoek. Ik leefde daar met mensen in basale omstandigheden. Die periode heeft me doen ervaren hoe cultuur, taal en omgeving ons mede maken tot wie wij zijn. En hoe orale cultuur functioneert. Daarna heb ik me een tiental jaren vooral met allerlei kunstprojecten beziggehouden. En de laatste jaren reisde ik onder meer mijn vragen achterna in Noord-Amerika, waar ik bij mensen met allerlei achtergronden logeerde.

Zoals je verderop kunt lezen heb ik verschillende studies en trainingen gedaan, maar uiteindelijk leer ik het liefste door de wereld in te gaan, perspectieven uit te wisselen met mensen die ik tegen kom of door in mijn eentje de natuur op te zoeken. Sommige vragen kom ik steeds weer opnieuw tegen: wat het betekent om mens te zijn, hoe onze cultuur vorm heeft gekregen, hoe we onze plek innemen in de wereld, en over onze relatie met de natuur. Ik voel me sterk aangetrokken tot aspecten van onszelf die we niet met onze ratio begrijpen.

Ik durf niet te beweren dat onderweg alles altijd goed gaat, maar leren doen we ook wanneer we iets tegen komen dat enigszins schuurt of door te kijken naar de dingen die we een beetje spannend vinden. Toch? Ik onderzoek het ongemak, word wakker wanneer het ontregelende het overneemt. Niet dat ik dat per sé fijn vind… maar dat is waar een verhaal begint. Wees welkom om mee te doen!

Studies en werk

Ik rondde mijn studie Afrikanistiek aan de Leidse Universiteit af in 1995 (hierdoor ben ik een soort antropoloog) en in 2009 een opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten.

Naast de kunstprojecten die ik deed, werkte ik om in mijn levensonderhoud te voorzien onder meer zestien jaar in de gehandicaptenzorg (tot 2017). Voordat ik aan de kunstacademie begon werkte ik in de journalistiek.

De laatste jaren heb ik veel gereisd en onderweg workshops en trainingen gevolgd op het gebied van verhalen vertellen, faciliteren, zintuiglijkheid en ecospiritualiteit. Dit vooral in Engeland, Amerika en Griekenland. Ik volgde diverse trainingen bij de Engelse verhalenverteller Martin Shaw, en verder bij ecofilosoof David Abram, Paul Kingsnorth, Bill Plotkin en Marie Geneen Haugen. In Nederland kwam ik terecht onder meer bij Joan Halifax, Petra Hubbeling, Irène Bakker en Noud van Poppel.

Ik publiceerde essays o.a. in Dark Mountain.

Mijn kunstprojecten kun je zien op http://cargocollective.com/leonievanderplas.