over Leonie

Ik ben verhalenverteller, ritueelmaker, kunstenaar en Afrikanist. In mijn werk komen liefde voor mens en natuur en mythologie samen. Ik groeide op vlak aan zee, naast de vuurtoren van Katwijk. Door mijn nieuwsgierigheid te volgen maak ik allerlei omzwervingen. In de jaren ’90 verbleef ik verschillende keren in landen in Afrika (Tanzania, Kameroen, Mali), onder meer vanwege onderzoek. Ik leefde daar met mensen in basale omstandigheden. In die periode heb ik ervaren hoe cultuur, taal en omgeving ons mede maken tot wie wij zijn. En hoe orale cultuur functioneert. Daarna heb ik me zeventien jaar vooral met allerlei kunstprojecten beziggehouden. En soms reisde ik een tijd lang mijn neus achterna in Noord-Amerika, waar ik bij mensen met allerlei achtergronden logeerde. De laatste jaren is het wat rustiger op reisvlak, en richt ik me meer en meer op mijn eigen omgeving.

Zoals je verderop kunt lezen heb ik verschillende studies en trainingen gedaan, maar uiteindelijk leer ik het liefste door de wereld in te gaan, perspectieven uit te wisselen met mensen die ik tegen kom of door in mijn eentje de natuur op te zoeken. Sommige vragen kom ik steeds weer opnieuw tegen: wat het betekent om mens te zijn, hoe onze cultuur vorm heeft gekregen, hoe we onze plek innemen in de wereld. Ik voel me sterk aangetrokken tot aspecten van onszelf die we niet met onze ratio begrijpen.

Ik durf niet te beweren dat onderweg alles altijd goed gaat, maar leren doen we juist wanneer we iets tegen komen dat schuurt of door te kijken naar de dingen waar we liever niet naar kijken. Toch? Ik onderzoek het ongemak, word wakker wanneer het ontregelende het overneemt. Niet dat ik dat per sé fijn vind… maar dat is waar een verhaal begint. Wees welkom om mee te doen!

Studies en werk

Ik rondde mijn studie Afrikanistiek aan de Leidse Universiteit af in 1995 (hierdoor ben ik een soort antropoloog) en in 2009 een opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. In 2019-2020 reisde ik op en neer naar Engeland vanwege een jaar op de Westcountry School of Myth. In het studiejaar 2021-2021 kwam daar de celebrantenopleiding bij, een postdoc aan de UvH in Utrecht voor het maken van ritueel.

Naast de kunstprojecten die ik deed, werkte ik om in mijn levensonderhoud te voorzien onder meer zestien jaar in de gehandicaptenzorg (tot 2017). Voordat ik aan de kunstacademie begon werkte ik in de journalistiek.

In de jaren vóór corona heb ik veel gereisd en onderweg workshops en trainingen gevolgd op het gebied van verhalen vertellen, ritueel, faciliteren, zintuiglijkheid, compassie en ecospiritualiteit. Dit vooral in Engeland, Amerika en Griekenland. Ik volgde diverse trainingen bij de Engelse verhalenverteller Martin Shaw, en verder was ik onder meer bij ecofilosoof David Abram. De laatste jaren bleef ik dichter bij huis. Ik woon vlakbij de duinen en de zee, aan de Oude Rijn.

Ik publiceerde essays o.a. in Dark Mountain. In juni 2021 was ik een van de ‘teachers’ bij de Great Mother Conference in de Verenigde Staten. Ik voelde me vereerd: op deze conferentie wordt het ouderwetse verhalen vertellen als moeder van alle kunsten gezien. Zie ook https://greatmotherconference.org/

Mijn kunstprojecten kun je zien op http://cargocollective.com/leonievanderplas.